top of page

​

Intrarea târzie a mersului în această scenă a tehnologiei este cauzată nu atât  de apariÈ›ia întârziată a ideii, cât de lipsa de tehnologie care ar fi putut proba ipotezele cercetătorilor. RecunoaÈ™terea automată a mersului presupune procesarea secvenÈ›elor de imagini, ceea ce a fost posibil numai în urma avansării în viteză È™i memorie a calculatoarelor.

​

PRIMELE CERCETÄ‚RI

Interesul față de aplicaÈ›iile biometriei a depășit domeniul strict academic, devenind în ultimii ani un pilon important de cercetare, care a adus tehnologiile de identificare la un nivel mult mai performant.  În esență, biometria este aplicată în verificarea identității È™i este, poate,  cea mai eficientă metodă în acest sens.

​

Primele aplicaÈ›ii ale biometriei constituie amprentele palmei, acestea rezonând cu tehnologiile computaÈ›ionale ale anilor 1970. Urmează o aplicaÈ›ie mult mai populară, îndeosebi în domeniul juridic, È™i anume amprentele degetelor.

Valoarea biometrică a mersului a fost ulterior certificată prin cercetările a trei mari centre universitare, respectiv University of Southampton (UK), Institute of Automation- Chinese Academy of Sciences (China) È™i University of Maryland  (SUA), Mark S. Nixon,  Tieniu Tan È™i Rama Chellappa asumându-È™i rolul de deschizători de drumuri în domeniu.

​

În țările dezvoltate, preocuparea pentru securitate se manifestă prin sistemele de supraveghere. Astfel de sisteme sunt foarte bine dezvoltate în UK, spre exemplu, unde recunoaÈ™terea facială online este o metodă uzuală de identificare a infractorilor. 

În contextul în care autoritățile nu deÈ›in imagini clare cu feÈ›elor infractorilor (aceÈ™tia operând de cele mai multe ori cu feÈ›ele acoperite), identificarea lor devine astfel o problemă, iar biometria mersului se dovedeÈ™te a fi cu adevărat o soluÈ›ie.

​

Sursa de inspiraÈ›ie a cercetătorilor a fost chiar un caz foarte mediatizat în care un copil din UK fusese ucis, iar singura probă pe care anchetatorii au putut-o descoperi din imaginile înregistrate a fost mersul criminalului.

​

Evident că unicitatea mersului uman a fost pusă în discuÈ›ie. Însă argumente în acest sens au fost aduse atât din literatură, dar mai ales din medicină, biomecanică È™i psihologie, astfel că valoarea biometrică a mersului a rămas incontestabilă până în prezent, ba mai mult, promite să revoluÈ›ioneze sistemele de securitate. 

​

​

​

​

 

​

Urmează alte două elemente-cheie care definesc biometria: recunoașterea facială și irisul, fiecare dintre acestea dovedindu-se a fi extrem de valoroase și performante.

bottom of page